Chirurgia mainii

Daca mana va este afectata in orice fel, chirurgia mainii poate rezolva aceasta problema. Acest tip de interventii chirurgicale foarte specializate pot trata afectiuni care va provoaca durere sau afecteaza puterea, functia si flexibilitatea mainii si a degetelor. Chirurgia mainii urmareste sa readuca aproape de normal functia mainii si a degetelor accidentate de un traumatism, sau sa corecteze alte anomalii.

Sindromul de canal carpian

Este o afectiune provocata de comprimarea  nervului median la nivelul incheieturii mainii (la nivelul canalului carpian).Chirurgia mainii

Comprimarea nervului median se manifesta prin diferite simptome in aria de sensibilitate a acestui nerv : durere, furnicaturi, amorteala degetelor, slabiciunea sau senzatia de arsura a degetelor.

Sindromul de canal carpian poate fi asociat cu mai multe afectiuni : diabet zaharat, hipotiroidism, amiloidoza, boala renala, poliartrita reumatoida, alcoolism.

Chirurgia mainii   Afectiunea frecvent este idiopatica, adica nu gasim o cauza medicala. Totusi anumiti factorii profesionali sunt asociati cu sindromul de tunel carpian: miscari repetitive cu mainile, mentinerea prelunigita a unor posturi cu mana pe mouse, sprijinind incheietura pumnului pe o suprafata dura, de exemplu.

Diagnosticul sindromului de canal carpian se pune clinic, pe baza acuzelor de tipul furnicaturi si amorteala in degete, asociind durere a mainii ce poate urca pana la cot sau umar. Aceste probleme  apar deseori noaptea, iar persoana afectata descrie anumite gesturi ce calmeaza durerea. De asemenea, simptomele pot fi amplificate de anumite manevre sau teste.

Electromiografia este un test esential ce permite diferentierea fata de alte afectari nervoase, confirma nivelul leziunii si ajuta la stabilirea severitatii acesteia, determinad si indicatia de decompresiune chirurgicala.

Tratamentul sindromului de canal carpian

In functie de severitatea afectiunii, medicamentele antiinflamatoare si purtarea unei atele sau orteze  poate fi suficienta.

Atunci cand aceste masuri nu sunt suficiente, se recurge la chirurgie pentru decompresia nervului median.

Operația pentru sindromul de tunel carpian consta intr-o incizie de aproximativ 3-4 cm, pe fața palmara la nivelul incheieturii mainii, cu secționarea ligamentului carpian transversal. Dupa operatie se poarta o atela sau fasa elastica pentru cateva zile. Firele de sutura se scot la 2 saptamani postoperator. Iar o electromiografie este recomandata la 3 luni postoperator pentru a observa imbunatatirile conducerii nervoase.

Dupa operație, durerea incepe sa scada in intensitate. Recuperarea poate dura mai mult atunci cand leziunile nervilor sunt importante.  Uneori simptomele nu sunt atenuate in totalitate.

Este recomandata kinetoterapia pentru șase pana la opt saptamani post-operator.

Maladia Dupuytren

Este o boala a mainii in cadrul careia la nivelul palmei se formeaza corzi si noduli de tesut asemanator cu cel cicatriceal, ce se pot extinde si la degete. Poate limita miscarile normale ale degetelor, indoindu-le intr-o pozitie anormala.Chirurgia mainii

Cauzele care produc boala Dupuytren sunt necunoscute, dar par sa se asocieze cu anumiti factori :

Fumat

Alcool

Diabet zaharat

Anticonvulsivante

Epilepsie

Hipercolesterolemie

Munca manuala

Traumatisme ale mainii

CAND ESTE INDICATA INTERVENTIA CHIRURGICALA?

Pacientii in stadii incipiente cu contractura minima, fara probleme de ordin functional si semne de evolutie se tin sub observatie. Pentru stadiile mai avansate in functie de stadiul si modul de evolutie al bolii precum si de gradul de implicare al articulatiilor este indicata interventia chirurgicala.

Operatia se realizeaza cu anestezie locala

Dupa operatie, de cele mai multe ori, este necesara purtarea ortezei/atelei si kinetoterapie pentru a mentine corectarea pozitiei degetelor. Este nevoie imobilizarea in timpul noptii/somnului in cu degetele pozitionate in extensie. Firele se scot dupa 14 zile.

Leziunile traumatice ale tendoanelor

Foarte frecvent in urma unui traumatism la nivelul mainii sunt lezate tendoanele flexoare sau extensoare ce realizeaza miscararile de indoire sau intindere a degetelor si a incheieturii mainii. Leziunile pot fi partiale sau totale. În cazul leziunilor totale, anumite miscari de flexie sau extensie nu mai pot fi realizate, iar degetul sau incheietura afectate prezinta o pozitie vicioasa.Chirurgia mainii

In aceste cazuri singura rezolvare este interventia chirurgicala de tenorafie (de reparare a tendoanelor).  Aceasta se realizeaza cu anestezie locala sau locoregionala.

Postoperator firele de sutura se scot la 2 saptamani iar atela/orteza se scoate la 3-6 saptamani in functie de tipul de leziune. Dupa aceasta se urmeaza un porgram de kinetoterapie.

Ce presupune recuperarea dupa Chirurgia mainii ?

Chirurgia mainii   Dupa operatie, mana va fi pansata si imobilizata pe o atela daca este considerat necesar.

Dupa operatie, fizioterapia este esentiala pentru restabilirea puterii, flexibilitatii si a mobilitatii. Daca incercati prea devreme miscarile normale, exista riscul de re-accidentare. Rezultatul final al operatiei este direct proportional de urmarirea cu strictete a recomadarilor medicale si programului de fizioterapie.

Servicii ChirurgicalePreturi (EUR)
Chirurgia mainii300-400
• Canal carpian
• Boala Dupuytren
• Chist sinovial
• Tenorafie-reparare tendoane
• Excizie lipom, chist sebaceu, etc