Corectia cicatricilor

Daca de-a lungul timpului ai dezvoltat cicatrici in urma unor accidente (traumatisme, arsuri, plagi taiate), afectiuni (cicatricile dupa acnee, varicela etc.) sau postoperator (in urma unor interventii chirurgicale) si esti nemultumit(a) de aspectul lor suna si programeaza-te la o consultatie pentru a discuta ce putem face pentru a imbunatatii aspectul lor.

Corectia cicatricilor  Eu, dr Bortolini, medic specialist chirurgie plastica, iti pot trata cicatricile “urate” prin mai multe metode in functie de tipul lor : chirurgical, injectari de corticosteroizi, laser, plasturi de silicon etc.

Aspectul lor final depinde in primul rand de capacitatea de vindecare a organismului, de modalitatea de sutura, dar si de tipul traumatismului care a generat-o.

 

Exista mai multe tipuri de cicatrici:

Corectia cicatricilor

  • hipertrofice sau cheloide (determinate de formarea in exces de tesut cicatriceal )
  • cicatrici subdenivelate, datorate pierderii de tesut sau nerespectarii principiului suturii in planuri anatomice.

Deoarece se cunoaste ca orice proces de cicatrizare dureaza 6-9 luni, si ca o cicatrice in evolutie nu se trateaza chirurgical, este recomandata asteptarea maturarii acesteia. In perioada de evolutie se pot aplica creme cicatrizante, presoterapie sau infiltratii cu corticoizi, in functie de caz. De asemenea expunerea la soare in perioada metabolica activa a cicatricii (primele 6 luni ) poate determina hiperpigmentarea acesteia, cu influente negative asupra corectiei ulterioare.

De aceea nici o interventie chirurgicala pentru tratamentul cicatricilor nu poate avea loc mai devreme de 6-9 luni de la evenimentul care a declansat-o.

Odata aparuta nici o cicatrice nu poate dispare definitiv , dar chirurgia estetica va pot ajuta in imbunatatirea aspectului acesteia, daca este necesar, folosind metode de tratament medical sau chirurgical ( de indepartare chirurgicala a acestora).

Exista cateva tehnici chirurgicale sau nechirurgicale de corectie a cicatricilor, fiecare aplicandu-se individualizat, incepand cu peelingul chimic, laserul ( pentru tratamentul cicatricilor post acnee) si terminind cu excizia chirurgicala. Indicatia operatorie va fi stabilita individualizat de catre chirurgul estetician in urma consultatiei.

Cicatricile Cheloide

Cheloidele sunt cicatrici groase, reliefate, ca niste cordoane rosii,dure cu margini neregulate care cresc excesiv, dincolo de marginile inciziei initiale.Corectia cicatricilor

Cheloidele apar in special la anumite persoane predispuse, atunci când organismul acestora continua sa produca tesut cicatriceal (fibre de colagen), chiar dupa ce rana initiala s-a vindecat.

Cheloidele pot aparea oriunde pe corp, dar ele sunt mai frecvente la nivelul sternului, lobulului urechii si pe umeri. Tendinta de a dezvolta cheloide scade cu vârsta.

Cicatricile Hipertrofice

Corectia cicatricilor
Closeup of woman belly with a scar from a cesarean section

Cicatricile hipertrofice sunt deseori confundate cu cheloidele, deoarece ambele tind sa fie groase, de culoare rosie, si dure. Deosebirea fundamentala consta in faptul ca cicatricile hipertrofice nu depasesc marginile inciziei initiale.

Cicatricile hipertrofice pot regresa ca aspect dupa 1 an sau chiar mai mult de la traumatismul initial spontan sau cu ajutorul steroizilor infiltrati local.

Daca tratamentul conservator se dovedeste a fi inefficient, atunci este necesar tratamentul chirurgical.

PROGRAMARI